Att vara en supporter

Att vara en supporter är populärt och en stor hobby för många. Att supporta ett fotbollslag innebär så mycket mer än att just ditt lag ska vinna varje match, och handlar om att vara med i medgångar såväl som motgångar. Det fina med att vara supporter är framförallt den stora gemenskapen och tillhörigheten man kan uppleva med likasinnade. Passionen, engagemanget och glädjen när laget når framgångar är oslagbart och svårt att finna på andra sätt.

Att vara en bra supporter innebär bland annat att visa vem man håller på, vara vänligt inställd, visa respekt för andra och välkomna andra in i gemenskapen. Att vara supporter är som att ha en andra familj oavsett om det är inom den egna supporterklubben eller inför de som håller på motståndarlaget, så behandla dem som du skulle behandla din familj.

Supporter är dock ett laddat ord för många, och i många öron har supporterkulturen en negativ klang på grund av bengaler, hotfulla hejaramsor och i värsta fall våld. En smått retsam ramsa kan te sig oskyldig till en början men se upp med ordvalet så att det inte uppfattas kränkande.

Men att svartmåla alla supportrar är väldigt orättvist eftersom de flesta är vänligt inställda och deltar i fotbollsyran med kärlek till sitt lag.

Kom ihåg att sport och fotboll ska handla om glädje, spänning och frihet där alla får heja på vilket lag de vill. Självklart får du känna dig ledsen och irriterad om det går dåligt för ditt lag, men ta inte ut det på andra utan deppa lite med dina lagsupportrar och gå sedan vidare. Att ta ut din ilska över någon annan gynnar ingen – varken ditt lag, dig eller den som råkar ut för vreden.