De bästa fotbollsligorna

I Europa finns i princip fyra stycken fotbollsligor som räknas som de allra bästa, nämligen engelska Premier League, spanska La Liga, italienska Serie A samt tyska Bundesliga.

Lionel Messi

Premier League är av många nog sedd som världens absolut bästa fotbollsliga. Premier League spelades för första gången säsongen 1992/93, även om den engelska ligan i fotboll spelats ända sedan år 1888.

Premier League består av totalt 20 lag. Under de 22 säsonger som serien spelats har sammanlagt 42 olika lag spelat i Premier League, varav endast fem stycken vunnit densamma, nämligen Manchester United, vilka också har flest titlar, hela 13 stycken, Londonlagen Chelsea och Arsenal med tre titlar vardera samt Manchester City och Blackburn Rovers som har vunnit vardera en gång. För många människor är Premier League den största ligan av dem alla och drömmen är att kunna kosta på sig en resa till London eller Manchester för att kunna uppleva den magiska stämningen på fotbollsplanen.

Förra årets Premier League, eller Barclays Premier League som ligan numera officiellt heter, vanns av Manchester United med elva poäng ner till tvåan och ärkerivalen Manchester City.

Spanska La Liga är den liga som under de senaste åren konkurrerat med Premier League om att vara världens bästa liga. La Liga, eller Primera División som är dess egentliga namn, består precis som Premier League av 20 lag. Ligan spelades för första gången år 1929. Tre lag har spelat samtliga säsonger i La Liga, storklubbarna Real Madrid och Barcelona samt Atletico Bilbao.

Flest segrar i La Liga har Real Madrid med 32 stycken följt av Barcelona med 22 segrar. Senaste tio åren har de bägge storklubbarna totalt dominerat den spanska fotbollen och man får gå tillbaka till år 2004 för att hitta någon annan segrare då Valencia stod som segrare.

Tyska Bundesliga har på senare år på allvar börjat konkurrera med både Premier League och La Liga och detta syns framför allt i Champions League där tyska lag varit representerade i de tre senaste finalerna. I år var dessutom finalen heltysk då Bayern München besegrade Borussia Dortmund med 2-1 på Wembley i London. Bundesliga är dessutom den europeiska liga som har det högsta publiksnittet. Förra säsongen sågs varje match av över 42 000 åskådare i snitt.

Den fjärde stora ligan i Europa, italienska Serie A har på senare tid tappat allt mer mark till Premier League, La Liga och Bundesliga, men fortfarande håller ligan hög internationell klass, även om den inte räknas som den absolut bästa, vilket var fallet under 90-talet.

Precis som La Liga så spelades de första matcherna i Serie A år 1929. Flest segrar eller Scudetto som den italienska mästartiteln heter egentligen har Turin-laget Juventus med totalt 28 titlar. Den senaste kom i våras.