King Power Stadium

I Leicester, England hittar man King Power Stadium, hemvistet för Leicester City, som just nu är mitt uppe i Premier League. 

King Power Stadium håller 36 262 men är ändå bara den 19:e största arenan i England, om man räknar kapacitet. Den stod färdigt 2002 och fick sitt namn från ett företag som ägs av klubbägaren Vichai Raksriaksorn.

Innan 2002 var det Filbert Street som var hemmaarenan för Leicester City och den hade varit det ända sedan 1891. Under åren fram till den stängdes hade den genomgått flertalet renoveringar och utbyggnader. Under 90-talet funderade man på att bygga en ny arena men valde i slutändan att satsa på den arenan man redan hade och byggde ut Filbert Street till en kapacitet på 21 500, och fick då även för första gången bara sittplatser.

Denna övergång kom faktiskt samtidigt som dess kvalificering till Premier League och man trodde då att 21 500 skulle vara tillräckligt. Men under de senare delarna av 90-talet ökade publikmängden kraftigt, vilket betydde att praktiskt taget alla matcher på Filbert Street var utsålda vid decenniets slut.

Planerna för en ny arena kom tidigt 1998 då man först gick ut med att man skulle bygga en med en kapacitet på 40 000, men dessa planer övergavs officiellt den 5 januari 2000. Dock lovade man att andra möjligheter skulle utforskas och att man hoppades ha något färdigt innan augusti 2002.

Och resultatet blev just King Power Staduim, den slutfördes i tid för sommaren 2002, redo att ta emot Leicester City som sitt hemmalag i början på 2002-2003 säsongen. Men det var ingen lätt början då Leicester City nyss blivit relegerad från Premier League och var mer än  30 miljoner pund i skuld.

Idag är dock Leicester med i Premier League och de spelar faktiskt en match på hemmaplan mot Newcastle den 2 maj där de anses vara en klar favorit. Vilket helt klart är tur för Leicester då de just nu bara har tre andra lag under sig i ligan.